romanaenglish

Arta Condrea

Membra in Uniunea Artistilor Plastici din Romania si distinsa cu numeroase premii in cadrul celor mai importante expozitii si saloane de arta din lume, Lucia Condrea este un artist unic, iar ouale inchistrite ce-i poarta semnatura sunt imaginea unui har cu care doar cei alesi de Dumnezeu sa-si bucure semenii sunt daruiti.

Lucia Condrea foloseste in realizarea "bijuteriilor ovoidale" 11 modalitati de lucru. Prima modalitate este cea traditionala, tehnica batik-ului, de la care a pornit si pe care a perfectionat-o in timp, iar celelalte 10 modalitati de lucru ii apartin in totalitate, ele avand ca punct de plecare tot tehnica batik-ului, insa aspectul final difera radical de cel obisnuit, al oualor traditionale.

Aceste creatii in Arta Condrea (marca inregistrata la OSIM) sunt:

  1. ceara colorata in relief;
  2. grafica in tehnica batik-ului (alb-negru);
  3. dantelarii - vechile cusaturi romanesti transpuse pe ou;
  4. tehnica lucrarilor de antichitate, lucrari de autor de o mare complexitate in care interfereaza arta maura (marocana) si arta hutula;
  5. lucrari abstracte, moderne (pe un ou se pot observa franturi din zeci de exponate);
  6. vechi cusaturi hutule transpuse pe oua folosind ceara de albine si pigmenti naturali;
  7. diversificarea cromaticii;
  8. cubism in 3D;
  9. motive de pe covoare, scoarte, laicere, macaturi, transpuse pe oua;
  10. motive transpuse pe oua inspirate din sculptura.
marca-inregistrata-web

Aceste 10 modalitati de decorare a oualor au fost inventate de Lucia Condrea, iar in timpul vernisajului Expozitiei personale din 11 mai 2007 de la Sala Gotica a Manastirii ,,Trei Ierarhi” din Iasi cunoscutul si apreciatul etnolog prof.univ.dr. Ion H. Ciubotaru de la Universitatea de Litere a Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iasi a confirmat ca ,,lucrarile artistei Lucia Condrea reprezinta o noutate absoluta in acest domeniu si se va numi Arta Condrea”.

In 2015 creatiile artistei Lucia Condrea au devenit la O.S.I.M. MARCA INREGISTRATA cu numele ”ARTA CONDREA” 

M105-fata.jpgM106-fata.jpgM107-fata.jpgM108-fata.jpgM109-fata.jpgM110-fata.jpgM111-fata.jpgM112-fata.jpgM113-fata.jpgM114-fata.jpgM115-fata.jpg

Un nume importat al Universitatii de Arte ”George Enescu” din Iasi, prof.univ.dr. Gheorghe Dutica a spus: ”In fata acestei frumuseti de nespus care, pe buna dreptate, se numeste ”Arta Condrea”, arta universala, nu poti decat sa te minunezi, iar si iar, cu sufletul plin, ca totul se petrece aici la noi acasa, in Bucovina, in Romania”. De asemenea, vazand noile creatii ale Luciei Condrea, prof.univ.dr. Viorel Munteanu de la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iasi a declarat: ”Sunt culori-sunete, sunt culori-cant, culori de strigat la viata si creatie, trimiteri la arhetipurile acestor locuri care, intelegandu-le ne duc intr-o stare de vis ce leaga tot Universul. O creatie-unicat din care se vor hrani toti cei care vor incerca sa duca mai departe gandurile si tehnicile noi”

Motivele ornamentale pe care le foloseste cuprind o intreaga gama de elemente reprezentative, deosebit de bine realizate cu o intreaga incarcatura de arta si simbolistica incifrata in ele.

Cromatica de care se foloseste pentru ornamentarea oualor se regaseste intotdeauna pe costumele populare din zona Bucovinei, precum si pe stergare, fete de masa si de perina, cusaturi, tesaturi de pat si de perete etc. Culorile portului nostru popular se caracterizeaza prin armonie si prospetime fiind odihnitoare si fericit combinate.

”Chiar din primii ani de creatie, Lucia Condrea s-a impus in arta decorarii oualor prin tehnica batik-ului. Pe langa cele trei culori specifice zonei Moldovitei (galben, rosu, negru) folosite din timpuri stravechi de catre mesterii populari, Lucia Condrea a introdus si alte culori cu un deosebit simt artistic si mult rafinament: de la rosu aprins la galbenul cald al razelor de soare sau al spicelor de grau,de la negru si albastru inchis la albastrul luminos al cerului de vara , de la culoarea visinei putrede la violetul apusului de soare, verdele crud al ierbii de primavara, maroul in diferite nuante etc."

(fragment dintr-un articol semnat de prof.univ.dr.Florin Bucescu de la Universitatea de Arte ,,George Enescu" Iasi in revista ,,Viata de pretutindeni" din iulie 2007).

In anul 1993 participa la Teatrul National Bucuresti cu ocazia  Congresului Interbalcanic al femeilor unde expune, pentru prima data in tara, patru dintre cele zece modalitati de lucru (ceara colorata in relief, grafica, dantelariile si tehnica traditionala), obtinand Premiul I pentru virtuozitate si inovatie in arta decorarii oualor, aceste noutati fiind preluate cu repeziciune de catre creatorii populari.

Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive